Big Data Ocean

De wereld van eendjes en nulletjes

3 minuten 22-01-2019
Persoonlijk contact
Persoonlijk contact

Martin van Dongen

Managing Partner
06-15821825 Stuur mij een mail Informatie aanvragen

Ik loop al heel wat jaren rond in de IT wereld. “Dus jij werkt met computers?” vroeg mijn omgeving. “Ja”, zei ik, “in een wereld van eendjes en nullen”. Nee geen typo hier, ik schrijf bewust eendjes, want dat is wel een rode draad door de afgelopen jaren heen en nog steeds hartstikke actueel.

De kleine eendjes die net uit het ei gekropen zijn, zien het eerste de beste mens of dier als moeder en volgen deze blind; puur op instinct.

Wellicht verdien je met “hypes” je boterham. En als vader of moeder bereid je jouw kind al voor op de toekomst en laat ze de eendjes voeren. Prachtig gezicht, die uitdrukking op de kleine als de eenden vechten voor een stukje brood. Natuurbeschermers wijzen op het gevaar dat met name de mannetjes hierdoor te weinig ondernemen om voedsel te zoeken en zich gaan vervelen. Hetgeen leidt tot groepsverkrachting van de vrouwtjes eenden. En ook daar zit het gevaar in de echte IT wereld… Zodra er een nieuwe hype is, springen we er bovenop en huren alle zogenaamde specialisten (mensen die wellicht een of meerdere hoofdstukken in het boek verder zijn) in tot ze volgevreten zijn en toe zijn aan een volgende hype. De kracht van de herhaling werkt; als je niet meedoet aan de hype, mis je de boot. 

Het volgen van hypes zit hem volgens mij voor een groot deel in de westerse cultuur. Als er een klusje in huis gedaan moet worden, gaan mannen eerst naar de bouwmarkt om een bijpassend gereedschap aan te schaffen. Om deze vervolgens een paar jaar ongebruikt in de schuur te laten liggen. Zonder goed gereedschap lukt het niet. Om de aanschaf nog enigszins te justificeren, worden allerlei klusjes bedacht die je met dat nieuwe apparaat wel niet zou kunnen doen. Heb je net een hamer gekocht, lijken alle problemen op een spijker. In de IT wereld is het net zo. Alleen noemen we dat het “WC eend” principe. 

We schieten met het grootste gemak door om problemen te bedenken waarvoor we de fel begeerde nieuwe oplossing kunnen gebruiken.

Het mooiste voorbeeld vind ik wel “agile” werken. We doen alles “agile” van het aansturen van management teams tot de werkverdeling van een onderhoudsploeg. Collectief zijn we vergeten ons af te vragen waar “agile” een goede werkwijze is: softwareontwikkeling. Maar zelfs als we zo slim zijn om ons dat te realiseren, kom ik in de praktijk regelmatig situaties tegen waarin we doorschieten. Bijvoorbeeld wanneer men “safe” wil implementeren binnen een ontwikkelafdeling van slechts 20 ontwikkelaars. Daarbij komt dat veel “wannabees” hun eigen zienswijze hebben. Zeggen dat ze “agile” werken. Maar als je wat doorvraagt naar de invulling van de rol van productowner en business vertegenwoordiging, wordt het snel al duidelijk dat de klok en de klepel elkaar niet tegen zullen komen. 

Ik ben in dit stukje een beetje ingegaan op de hypes in IT en heb “agile transformatie” als voorbeeld genomen. Begrijp me goed, ik ben een absolute voorstander van Agile. Ik heb in de praktijk de kracht ervaren van de methode en het toegenomen werkplezier van teams. Maar ga de agile “hamer” niet voor alles wat ook maar enigszins lijkt op een spijker gebruiken. Het had net zo goed kunnen gaan over het ontdekken van zwanen als lelijke eend in een zee van big data of over alle eendjes die zwemmen in de cloud.

Genoeg over eendjes, wat nu met de nulletjes? Ik houd me vast aan een uitspraak van een ex CFO: "de nullen maken de miljoenen"

Haal meer uit uw IT. Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief.