Rad Groen

IT in de zorg: rad van fortuin

2 minuten 03-08-2018
Persoonlijk contact
Persoonlijk contact

Ron Linssen

Managing Partner
06-11341439 Stuur mij een mail Informatie aanvragen

"...IT in de zorg blijkt rad van fortuin en burgers draaien op voor de kosten. Mislukte overheidsprojecten met IT zijn aan de orde van de dag. De Belastingdienst, een gemeentelijke administratie, 'geknoei' bij rechtbanken en in de zorg. Het kost de samenleving miljarden. Telkens krijgen de overheid of de bestuurders de volle laag. Nooit zijn de IT-bedrijven en hun adviseurs verantwoordelijk...."

Lees meer over dit artikel in het FD.

Ik snap de frustratie maar dit schuift wel erg makkelijk (een groot deel van) de verantwoordelijkheid naar leveranciers. Let wel, volkomen met je eens dat dit een rare situatie is....maar, daar was je zelf toch bij, toen het nog (te) goed was om te geloven? En je staat niet alleen. Ik verbaas me al lange tijd over het blijven accepteren hiervan. Maar de oplossing ligt niet (alleen) in een beter contract.

Dat is bovendien organiseren om het échte probleem heen!

Ik adviseer je te kijken naar andere oplossingen, een ervan is een écht onafhankelijke ervaren projectmanager benoemen die niét van de software leverancier komt. Geen consultant maar een projectmanager. Dat is een ander vak! En wees erop voorbereid dat hij of zij je regelmatig zal vertellen dat wat jij (of je collega bestuurders of specialisten of andere stakeholders) wilt, niet kan. Ook niet als je aandringt. ‘Nee’ zeggen is een belangrijke succesfactor. Nee tegen afwijkingen van afspraken, contracten, de architectuur van hetgeen je hebt gekocht etc. Want dat zal een ‘ja’ blijken om wél binnen tijd en geld een werkend product te hebben. Net als jij wil ik een bijdrage leveren aan het verlagen van de kosten van zorg in Nederland. Als je meer van mijn gedachten wil horen, laat maar weten. Gratis maar niet voor niets.