Addertje

Verborgen kosten van applicaties

2 minuten 01-06-2016
Persoonlijk contact
Persoonlijk contact

Ingrid Weterings

Senior Management Consultant
06-31683909 Stuur mij een mail Informatie aanvragen

De 'gratis applicatie' bestaat niet. Een uitspraak die in eerste instantie regelmatig voor wat weerstand zorgt. Maar wel een uitspraak die klopt. Applicaties kunnen in aanschaf misschien wel gratis zijn, zoals bijvoorbeeld CCleaner, maar in gebruik zijn ze dat zeker niet.  

Wat dacht je van de kosten van de servers en schijfruimte die nodig is om die applicatie en bijbehorende data op te slaan? En het beheer ervan door (interne of externe) IT mensen? En vergeet ook de financiële effecten niet van het doorvoeren van wijzigingen. Een upgrade van Windows of Office bijvoorbeeld raakt alles op een computer, ook die gratis gedownloade applicatie.

Maar naast deze wat vergeten applicatiekosten, bestaat er ook de letterlijke variant van ‘verborgen kosten’. Dit zijn de kosten die binnen een organisatie worden gemaakt voor IT, maar in de financiële registratie compleet anders worden verwerkt. Hierdoor worden ze onzichtbaar en niet meegenomen als applicatiekosten. Of juist andersom, kosten die niets met IT te maken hebben worden daar toch aan toegerekend.

Wist je bijvoorbeeld dat een scooter in sommige bedrijven tot hardware gerekend wordt, of etentjes bij de McDonalds tegenwoordig tot netwerkkosten gerekend kunnen worden? Kosten die niets met IT te maken hebben, en daar dus ook niet thuis horen. Máár de licentiekosten van een applicatie die worden ondergebracht als contributie/lidmaatschappen blijven toch nog steeds echt licentiekosten. Deze kosten moet je dus juist wel onder applicatiekosten rekenen.

Grappig, maar waarom moet ik dit weten?

Het achterhalen van deze verborgen kosten is nodig om een goed beeld te krijgen van de werkelijke applicatiekosten binnen een organisatie. Wat vervolgens wordt gebruikt als uitgangspunt van een traject voor applicatie rationalisatie.

Vooral van deze letterlijke variant van verborgen kosten zijn wij ons heel erg bewust. Om deze kosten te kunnen achterhalen starten we daarom een traject van applicatie rationalisatie met een gedegen inventarisatie en analyse, niet alleen op de functionele en operationele aspect maar ook zeker op de financiën. Door alle kosten in kaart te brengen, en de kosten die niet onder IT thuis horen te negeren, weet je precies wat er allemaal is en waar de kosten in zitten.

Nieuwsgierig geworden of jij ook verborgen kosten hebt? Of wil je laten toetsen of er besparingen gerealiseerd kunnen worden op de applicatiekosten? Neem dan contact op met Ingrid Weterings, bereikbaar per mail i.weterings@quantra.nl of op 06-31683909.